Kışın en soğuk günlerine gelmek üzereyiz. Bu dönemlerde dolaplardan çıkan kalın giysiler yavaş yavaş büyüyen göbek ve belleri örter. Bir yandan kış aylarının oluşturduğu strese de bağlı olarak metabolizmanın yavaşlaması ve yağlanma, bir yandan da farkında olmadan daha az hareket, ama daha yağlı ve ağır beslenme bir araya gelince kilo fazlalığı kaçınılmaz olur. Obezite kışları sinsi ilerler. İnsan farkına varmadan kilo alır.
1. ZAYIFLAMAYA BEYİNDE KARAR VERİN.
Obezite durumunda yapılması gereken, ertelemeden sağlıklı bir yöntemle zayıflamaya beyinde karar vermektir. Diyet işi irade işidir. Diyet sürecinde olumlu sonuç almak için kararlılık ve inanma çok önemlidir.
2. GÜNÜN EN ÖNEMLİ ÖĞÜNÜ KAHVALTIDIR.
Kahvaltı atladığınızda metabolizmanız daha yavaş çalışacak. Vücut gün içinde daha az yağ deposunu harcayacaktır. Kahvaltı yemenize rağmen zayıflamanıza yardımcı olan öğündür. Yapılan çalışmada kahvaltı yapmayanlarda obezite sıklığı yapanlara göre 4 kat daha fazla olduğu saptanmıştır.
3. AZ AZ SIK SIK BESLENİN.
Uzun süre aç kaldığınızda vücut ‘’KITLIK’’ moduna geçiyor. Yağ depolarını daha az yakmaya başlıyor. Yapılan çalışmada uzun süre aç kalan kısa süre aç kalan insanlara göre daha az yağ yaktığı saptanmıştır.
4. SU TÜKETİMİNİZİ ARTTIRIN.
Günlük en az 2 litre su içilmelidir. Fazla su içmek metabolizmayı ve yağ yakma sürecini hızlandırır. Günde 500 ml. fazla su içmek aylık 2 kg ağırlık kaybına neden olur. Günde 4 litre suyun üzerine de çıkılmamalı.
5. PORSİYONLARINIZI KÜÇÜLTÜN.
Tabağınıza gözünüz doyacağı kadar değil, midenizin doyacağı kadar almanız kilo vermenizi hızlandıracaktır. Mide balon gibidir. Fazla yedikçe genleşir. Kapasite genişler. Az yedikçe bir o kadar büzüşür ve kapasite azalır.
6. YEMEKLERİ YAVAŞ YİYİN.İYİ ÇİĞNEYİN.
Yemek yemeye başladıktan yaklaşık 20 dk. Sonra tokluk hormonu salgılanmaya başlar. Hızlı yemek yemek fazla tokluk hormonu geç salgılanacağı için fazla yemenize neden olacaktır.
7. KIZARTMA VE KAVURMA YÖNTEMİNDEN UZAK DURUNUZ.
En sağlıklı pişirme yönetimi haşlama,fırın veya ızgara pişirme yöntemidir.Kızartma ve kavurma yöntemi ile pişen yemeklerin besin kalitesi ve değeri düşer. Ve ayrıca bol yağ içerdiği için obezite riskine yol açar.
Örneğin; 1 orta boy patates kızartması yaklaşık 300 kalori iken yağsız fırında pişirilen patates yaklaşık 70 kaloridir.
KIŞ AYLARINDA HEM YAĞ YAKICI VE HASTALIKTAN KORUYAN KÜR;
1.5 su bardağı suyun içine 1 kestane büyüklüğü kadar taze veya kurutulmuş zencefil, 1 adet çubuk tarçın atıp 7 dk. Kaynatın. Sonrasında süzüp içine yarım limon sıkıp sabahları aç karna için.
Diyetisyen Mehmet Fatih KİŞİOĞLU