Günümüzde artan obezite ile birlikte çok çeşitli diyetler çıkmıştır. Bunların az bir kısmı doğru olmakla beraber çoğu kısmı yanlış ve sakıncalıdır. Özellikle obezite ile birlikte insanların diyetisyen yardımı almadan kendi başlarına diyet yapması ya da internet, televizyon, dergi, gazete gibi yanlış yönlendirmeye açık yerlerde bilgi sahibi olarak uyguladığı diyetler ile kendi sağlıklarını risk altına sokmaktadır.
İnsanların doğru bildiği yanlış diyet uygulamaları şunlardır:
Zayıflamak istiyorsam, ekmeği kessem yeter.
Mutfağımızın ayrılmaz parçası olan ekmek aynı zamanda besin piramidinde de önemli bir yer alıyor. Ekmeksiz bir beslenme programı düşünülemez. Özellikle tam buğday ekmekleri sindirim sistemine hareket kazandırarak kilo verme sürecinizi kolaylaştırır. Ekmeksiz diyet, dengesiz beslenmeye yol açmaktadır.
Akşam 6’dan sonra bir şey yemezsem zayıflarım.
Son öğünün ne zaman yenileceği, o gece saat kaçta uyuyacağınızla ilgilidir. Uykuya yatmadan en az 3 saat önce yemeyi kesmeniz hem kilo vermenize yardımcı olacak hem de kaliteli bir uyku uyumanızı sağlayacaktır.
Mucize haplarla arkadaşım ayda 10 kilo vermiş.
Bitkisel destek ürünü adı altında satılan çoğu ürün kimyasal ortamlardan geçip hap, toz veya tablet haline getirilmiştir. Piyasada satışı gerçekleşen bir kısmı ticari amaçlı olan zayıflama ilaçlarının, karaciğerde ve böbrek fonksiyonlarında bozukluklara sebep olduğu yapılan araştırmalar sonucu görülmüştür. Ayrıca vücut bu hapları kullanarak bağımlı olmaktadır. Haplar bırakıldığı vakit, çok kısa sürede kaybedilen ağırlıklar geri alınmaktadır.
Günde 2 öğün yediğim halde kilo veremiyorum.
İhtiyacınız olan besin miktarını 2 öğüne sıkıştırırsanız, vücudunuz ihtiyacı olanı alır ve geri kalanını yağa dönüştürür. Bu nedenle az öğün yemek size fazla kilo olarak geri dönecektir. Ayrıca öğün atlayarak beslendiğiniz için diğer öğün daha fazla yeme ihtiyacı hissedeceksiniz. En önemli beslenme metodu az az ve sık sık beslenmedir.
Kişiye bağlı değişmekle birlikte ortalama 3 ana ve 3 ara öğün yemek sağlıklıdır.
Protein ağırlıklı yapılan diyetler sağlıklı kilo vermeme yardımcı olur.
Tek tip besin grubu üzerinden beslenmek ve bu besin grubunun protein bazlı olması, kilo vermek isteyen kişilerin böbreklerinde büyük hasarlara sebep olmaktadır. Uzun süreli fazla protein tüketimi, kas kayıplarına varan sonuçlar yaratabilir. Ayrıca proteinden zengin besinler aynı zamanda yağdan da zengindir. Böyle olduğu durumda kişi fazla yağ da tüketmiş olduğundan kalp-damar hastalıkları, kolesterol yüksekliği, hipertansiyon(tansiyon yüksekliği) gibi durumlarla karşı karşıya kalabilir. Beslenme programlarında karbonhidrat-protein-yağ-vitamin ve mineral dengesi çok önemlidir.
Diyet ürünlerini sınırsızca yiyebilirim.
Yağ oranları düşürülmüş bu besinler karbonhidrat açısından zengin oldukları için tüketilen miktarın vücut ihtiyacından fazlası yağa dönüşecektir ve size fazla kilo olarak geri dönecektir. Ayrıca bu ürünlerin bir kısmının fruktoz içerikleri yüksektir. Fruktoz da vücut yağlanmasını arttırmaktadır.
Çok su içersem zayıflarım. Günde 5-6 litre su içmeliyim.
Metabolizmaiçin çok önemli olan su tüketiminin fazlası böbrekleri yorar ve toksik etki oluşturur. İleri dönemde fazla su tüketimi böbrek harabiyetine yol açabilir.Fazlasının zayıflamaya etkisi yoktur. Kişiye göre değişmekle birlikte ortalama 2-2,5 litre su tüketimi yeterlidir. Bu da yaklaşık günde 10-13 su bardağı arasıdır.
Sağlıklı zayıflamak diyetisyen kontrolünde gerçekleşmelidir. En mucizevi zayıflama yolu sağlıklı beslenmedir. Bu da yeterli ve dengeli beslenmeyle mümkün olur. Unutulmamalıdır ki, her şeyin azı karar, çoğu zarardır.
Diyetisyen Mehmet Fatih KİŞİOĞLU
diyetisyen mehmet fatih kişioğlu, mehmet fatih kişioğlu, fatih kişioğlu, kişioğlu, diyetisyen kişioğlu, lokman hekim, diet and smile, d&s, inegöl diyetisyen, bursa diyetisyen, istanbul diyetisyen, istanbul diyetisyenleri, balıkesir diyetisyen, yalova diyetisyen, ankara diyetisyen, antalya diyetisyen, gemlik diyetisyen, mudanya diyetisyen, kestel diyetisyen, keles diyetisyen, gürsu diyetisyen, osmangazi diyetisyen, orhangazi diyetisyen, orhaneli diyetisyen, iznik diyetisyen, nilüfer diyetisyen, sırameşeler diyetisyen, yıldırım diyetisyen, görükle diyetisyen, fomara diyetisyen, heykel diyetisyen, setbaşı diyetisyen, eskişehir diyetisyen, bozüyük diyetisyen, yenişehir diyetisyen, kütahya diyetisyen, tavşanlı diyetisyen, emet diyetisyen, domaniç diyetisyen, simav diyetisyen, antalya diyetisyen, ankara diyetisyen, izmir diyetisyen, trabzon diyetisyen, tekirdağ diyetisyen, manisa diyetisyen, diyarbakır diyetisyen, urfa diyetisyen, şanlıurfa diyetisyen, konya diyetisyen, susurluk diyetisyen, mustafakemalpaşa diyetisyen, bandırma diyetisyen, kocaeli diyetisyen, afyon diyetisyen, soma diyetisyen, samsun diyetisyen, rize diyetisyen, aydın diyetisyen, muğla diyetisyen, adana diyetisyen, mersin diyetisyen, en başarılı diyetisyen, en başarılı diyetisyenler, türkiyenin en başarılı diyetisyeni, türkiyenin en başarılı diyetisyenleri, türkiyenin en başarılı diyetisyeni, kişioğlunun kaleminden, mehmet fatih kişioğlu bloğu, diyetisyenin kaleminden, diyetisyen tavsiyeleri, diyetisyenler ne diyor, diyetisyen önerileri, diyetisyen ne diyor, diyetisyen yazıları, diyetisyen bloğu, diyetisyen blog, diyetisyen konuşmaları, yanlış diyet uygulamaları, yanlış diyet, diyette yanlışlar, yanlış diyet programları, doğru diyet, diyeti doğru yapma yolları, doğru diyet nasıl yapılır, doğru diyet nasıl belirlenir, yanlış diyet nasıl anlaşılır, doğru bilinen yanlışlar, yanlış bilinen doğrular, diyette doğru ve yanlışlar, doğru diyet nasıl yapılır, doğru diyetisyen, kilo sorunları, kilo verememe, diyette sonuç alamama, başarısız diyet,